Dietary conjugated linoleic acid links reduced intestinal inflammation to amelioration of CNS autoimmunity

Fleck AK, Hucke S, Teipel F, Eschborn M, Janoschka C, Liebmann M, Wami H, Korn L, Pickert G, Hartwig M, Wirth T, Herold M, Koch K, Falk-Paulsen M, Dobrindt U, Kovac S, Gross CC, Rosenstiel P, Trautmann M, Wiendl H, Schuppan D, Kuhlmann T, Klotz L

Forschungsartikel (Zeitschrift) | Peer reviewed

Zusammenfassung

Abstract A close interaction between gut immune responses and distant organ-specific autoimmunity including the CNS in multiple sclerosis has been established in recent years. This so-called gut-CNS axis can be shaped by dietary factors, either directly or via indirect modulation of the gut microbiome and its metabolites. Here, we report that dietary supplementation with conjugated linoleic acid, a mixture of linoleic acid isomers, ameliorates CNS autoimmunity in a spontaneous mouse model of multiple sclerosis, accompanied by an attenuation of intestinal barrier dysfunction and inflammation as well as an increase in intestinal myeloid-derived suppressor-like cells. Protective effects of dietary supplementation with conjugated linoleic acid were not abrogated upon microbiota eradication, indicating that the microbiome is dispensable for these conjugated linoleic acid-mediated effects. Instead, we observed a range of direct anti-inflammatory effects of conjugated linoleic acid on murine myeloid cells including an enhanced IL10 production and the capacity to suppress T-cell proliferation. Finally, in a human pilot study in patients with multiple sclerosis (n = 15, under first-line disease-modifying treatment), dietary conjugated linoleic acid-supplementation for 6 months significantly enhanced the anti-inflammatory profiles as well as functional signatures of circulating myeloid cells. Together, our results identify conjugated linoleic acid as a potent modulator of the gut-CNS axis by targeting myeloid cells in the intestine, which in turn control encephalitogenic T-cell responses.

Details zur Publikation

FachzeitschriftBrain
Jahrgang / Bandnr. / Volume144
Ausgabe / Heftnr. / Issue4
Seitenbereich1152-1166
StatusVeröffentlicht
Veröffentlichungsjahr2021 (07.05.2021)
Sprache, in der die Publikation verfasst istEnglisch
DOI10.1093/brain/awab040
Stichwörterconjugated linoleic acid; dietary supplementation; gut–CNS axis; intestinal inflammation; multiple sclerosis

Autor*innen der Universität Münster

Dobrindt, Ulrich
Institut für Hygiene
Eschborn, Melanie
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Fleck, Ann-Katrin
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Groß, Catharina
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Hartwig, Marvin
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Herold, Martin
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Janoschka, Claudia
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Klotz, Luisa Hildegard
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Koch, Kathrin
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Kovac, Stjepana
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Kuhlmann, Tanja
Institut für Neuropathologie
Liebmann, Marie
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Trautmann, Marcel
Gerhard-Domagk-Institut für Pathologie
Wami, Haleluya Tesfaye
Institut für Hygiene
Wiendl, Heinz Siegfried
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie
Wirth, Timo
Klinik für Neurologie mit Institut für Translationale Neurologie